Vad är det för skillnad mellan Fascia Vibes och massagepistol?

Vad är det för skillnad mellan Fascia Vibes och massagepistol?

Vad är skillnaden mellan Fascia Vibes (Djupvågsbehandling / Fasciabehandling) och massagepistoler som Theragun, FlowLife och Massagegun

Massagepistolerna är anpassade för egenvård – Fascia Vibes är utvecklade för proffs.

Om du ger samma recept, utrustning och exakt samma råvaror till en nybörjare, en amatörkock eller en mästerkock så kan vi garantera att du kommer få tre helt olika rätter.

Tyvärr så underskattar vi i vårt samhälle det som kallas erfarenhetsbaserad kunskap, och vi tänker ibland att vem som helst kan genomföra en terapeutisk behandling.

Massagepistoler är i första hand konsumentprodukter för egenvård.

Fascia Vibes är för att göra professionella terapeuter ännu bättre och är därför designad som en förlängd mer effektiv hand. Läs mer här: Hur utvecklar man en mer effektiv hand?

Massagepistolerna stöter snabbt – Fascia Vibes vibrerar långsamt

Massagepistoler slår snabbt, med relativt långa slag i samma hastighet (se punkt om hastighet nedan). Det är relativt enkelt att göra en maskin som pumpar på en frekvens, eller som går snabbt (30-60hz), men det är svårt att få en maskin att gå långsamt, (0-10hz).

Sedan 2011 har vi laborerat med olika frekvenser och idag använder maskinerna Atlasbalans M1/M2 frekvenser som liknar kroppens egna mikrocirkulation (0,5hz-30hz).

Resultatet är en maskin som använder harmoniska mekaniska pulseringar – som när du behandlar med händerna, men med mycket större effekt.

De pulserande vibrationerna är optimerade för att stimulera de fria nervändarna (de tvingar pacini & ruffini receptorerna att ”stänga ner”) och för att spridas brett och djupt med hjälp av kroppens fascia struktur.

På det här sättet blir behandlingen BÅDE avslappnande, skonsam OCH effektiv. Genom att använda kroppens egna frekvenser stimuleras cellregenereringen och mikrocirkulationen ökar, liksom vätskeflödet i kroppen.

Läs mer: Så påverkas kroppen av Fasciabehandling med maskin

Massagepistoler kör samma hastighet – Fascia Vibes varierar hastighet

Precis som den medicinska stötvågsbehandlingen använder sig massagepistolerna av en statisk vibration, en så kallad fyrkantvåg.

Det betyder att massagepistolen slår i samma hastighet hela tiden. Fascia Vibes maskinen använder istället en sinusvåg, vilket gör att den byter hastighet hela tiden.

Om du testat massagepistolen så vet du att det känns, att det nästan gör ont. Det gör inte den här behandlingen på samma sätt då bytet av hastighet stimulerar de fria nervändarna i bindväven så de slappnar av.

Läs mer här: Så påverkas kroppen av Fasciabehandling med maskin

Skillnad på design, kvalité, produktion och klassificering

Det finns en anledning till att Atlasbalans maskiner vunnit tre stora internationella designpriser (och ett flertal mindre).

För att få maskinen att jobba så som vi vill och att hålla så bra som möjligt har vi använt oss av det senaste som finns på marknaden och även att hålla allting lokalt och med god kvalité. Motorn är marknadsledande och orkar följa de program som vi vill och batteriet håller i 10-12 effektiva arbetstimmar.

Maskinerna är designade, utvecklade och tillverkade i Sverige och vi snålar inte på något i vår produktion.

Maskinerna är medicinskklassade för smärtlindring och har bl.a. används i klinisk studie för behandling av Frozen Shoulder. Läs mer här: Behandling av Frozen Shoulder

Optimerade för behandling av Fascia – och under ständig utveckling

Atlasbalans M1 & M2 är optimerade för fasciabehandling, och ny banbrytande fasciaforskning presenteras i princip årligen.

Nyligen visade exempelvis Stecco (2018) och Swartz (2018) att ett ökat vätskeflöde i kroppen bygger om kroppen inifrån. Forskare försöker fortfarande förstå den fulla innebörden av vad det här egentligen betyder, men med största sannolikhet står vi inför ett helt nytt paradigm när det gäller hur vi ser på kroppen.

För att hänga med i utvecklingen testas hela tiden nya metoder och maskinen utvecklas med jämna mellanrum. Exempelvis har maskinerna sedan 2018 uppgraderats med ett magnetfält som bl.a. ökar endorfinutsläppet och utsöndring av slaggprodukter.

Påverkan på den flytande delen av Fascian – och direkt effekt på hyaluronsyran

Camilla Ranje Nordin demonstrerar hur hyaluronsyran, en av de viktigaste beståndsdelar i den flytande delen av Fascian, förändrar sin viskositet beroende på vilket tryck den utsätts för.

Läs mer i Fasciaguiden om Hyaluronsyra här

Världsledande inom Fasciabehandling

Vill du lära dig mer om Fascia och behandling av fascia?

  • Varje år kommer ny fasciaforskning och vår uppfattning om hur kroppen fungerar är under ständig förnyelse.
  • Sedan 2015 har vi samlat ihop över 1000 forskningsartiklar med ambitionen att förmedla kunskap om kroppen på ett enkelt sätt.
  • Forskning, insikter och intervjuer med experter hittar du på thefasciaguide.com
  • Hur man applicerar denna kunskap i praktisk behandling går vi igenom på våra Fascia Workshops som du kan läsa mer om här

Läs mer om att behandling med maskinen