Introduktion till fasciabehandling med maskin

Introduktion till fasciabehandling med maskin

Fasciavibes arbetar med kroppens muskler, nervsystem och fascia på ett effektivt men skonsamt sätt. Även mycket smärtsamma områden brukar kunna behandlas med goda resultat. Problem som varit kroniska länge brukar kunna påverkas snabbt och utan jobbiga biverkningar dagen efter.

När maskinen hålls mot kroppen sprids vibrationerna/vågrörelserna genom mjukdelarna via både skelettet och de bindvävskedjor som väver ihop och håller samman kroppen.

Genom att börja behandla ett neutralt område där det inte gör för ont blir behandlingen maximalt avslappnande, då vågorna då hinner ”värma upp” mer känsliga delar innan maskinen placeras där.

Behandlingen är så skonsam att det egentligen inte finns några större fel som kan göras. Så länge terapeuten läser av och kommunicerar med kunden så behandlingen känns bra.

Strax efter behandlingen kan man dock känna av en yrsel och trötthet. Den brukar släppa efter en liten stund. Det kan även kännas lite obehagligt om kraftiga låsningar hunnit släppa till hälften, så nerver som varit avdomnade börjar ”vakna” och signalera problem. Denna känsla brukar släppa inom några timmar då behandlingen hunnit ha full effekt och spänningarna släppt ända in till skelettet.

Vid mycket kraftiga spänningstillstånd eller inflammation, kan det krävas ytterligare behandling innan den känslan släpper helt.

I de flesta fall kommer kunden känna en djup avslappning och kanske trötthet samma dag, men må bra och känna sig tydligt avspänd med mindre smärtor dagen efter.

Då vibrationerna är så smärtstillande brukar det gå att komma mycket nära smärtsamma skador och problem. Men av försiktighetsskäl bör man närma sig sakta med lätt tryck, så kunden hinner reagera och säga ifrån om ett område, till exempel en skör disk i ryggen inte tål skakningarna.

Om det känns bra kan trycket ökas.

Att ha i åtanke vid fasciabehandling med maskin

Maskinen arbetar genom att stänga av låsta signaler från nervsystemet och därmed kan gamla spänningar släppa helt och hållet. Dessutom så stimuleras vätskemängden i fascians glidlager och hålrum. Detta sätter fart på cirkulation och skapar rörelse där vävnader stagnerat och fastnat ihop.

Genom att ha dessa funktioner i bakhuvudet kan vi behandla olika problem med i princip samma teknik, men med variation i position, behandlingstryck och tiden maskinen uppehålls på samma punkt.

För fullt släpp i den ytliga bindväven, (men även djupare in då lagren drar med varandra) kan maskinen sättas mot huden och sakta dras längs en så kallad fascialinje. Efter en kort stund kommer området vara avslappnat, värmen strömmar till och huden glider bättre mot underliggande vävnad.

Detta kan kännas brännande och lite obehagligt. Mildare är det att låta maskinen stå stilla på samma ställe och flytta den bit för bit. Dock blir effekten snabbare vid lite dragning av huden.

Det är upp till terapeuten hur den väljer att lägga upp behandlingen. Det kan vara bra att jobba en kortare stund i de jobbiga områdena, gå vidare till andra delar för att sedan behandla färdigt det som då hunnit ”värmas upp”. Reaktionen kan vara lite långsammare i vissa kroppstyper.

Behandlingstiden växlar och är därför upp till terapeutens bedömning.

Efter behandling kan man känna sig lite yr och trött men det brukar släppa efter en stund. Ju sämre skick vävnaderna hade desto större påverkan efteråt, men det är individuellt. Människor reagerar mycket olika. Vissa blir trötta och kan må lite illa efter en lång behandling, andra är oerhört pigga och lätta i kroppen.

Relaterade Inlägg